Giants vakuuttavaan voittoon Oulu Northern Lightsia vastaan

Helsinki East City Giants otti vahvan kiinnityksen kotietuun miesten 1-divisioonan välieriä silmällä pitäen, kun runkosarjan kolmonen Oulu Northern Lights kaatui Myllypurossa selvin lukemin 43 - 3 (30 - 0).

ECG aloitti ottelun hyökkäysvuorolla, ja asetti heti askelmerkit otteluun. Aluksi hyökkäyksen kulku näytti nihkeältä, kun pallot pomppivat laitahyökkääjien käsistä, mutta Oulun puolustajan syötön vastaanoton häirintä antoi ECG:lle uudet yritykset. Nuori Ville Kivisaari oli pelipäällä, ja otti pitkän kiinnioton maalialueen lähelle. Giants yritti päästä juoksemalla maaliin, mutta Oulun tukimies Herbin oli mies paikallaan ja esti juoksuyritykset. Pelinrakentaja Shay Netter löysi kuitenkin heittopelillä Jeri Hömpin maalialueen etukulmasta, ja ECG siirtyi touchdownin etumatkalle.

Lyhyeksi jääneen aloituspotkun jälkeen Northern Lights pääsi aloittamaan oman hyökkäysvuoronsa lähes puolesta kentästä. Oulun hyökkäysmuodostelma oli juoksupainotteinen kahden keskushyökkääjän ja yhden sisemmän laitahyökkääjän muoto, ja Northern Lightsin hyökkäyssuunnitelma olikin juoksun kautta. Kenttä yllätti kuitenkin liukastelevat keskushyökkääjät, ja Oulu joutui kolmas ja pitkä -tilanteeseen. ECG:n puolustus oli hereillä pelin alusta saakka, ja Oulu joutui turvautumaan lentopotkuun. Giantsilla oli onni matkassa, kun Northern Lightsin aloitussyöttö meni potkaisijan yli, ja ECG sai pallon alle 20 jaardin päässä Oulun maalista. 

Tämä Oulun epäonni kuitattiin välittömästi, kun Shay Netter löysi jällen Jeri Hömpin juoksemasta keskelle kenttää, ja tarkalla heitolla Oulun puolustajien väliin ECG siirtyi jo kahden maalin johtoon. Ensimmäisen maalin jälkeinen lisäpistepotku epäonnistui, joten Giants hyökkäys jäi kentälle 2 pisteen lisäpisteyritystä varten. Pallo keskushyökkääjä Arttu Blomqvistin käteen, ja suunta maalialuetta kohti linjan oikealta puolelta. Hyökkäyksen linjan Roni Elorannan sekä Aaron Pakarisen  hienot blokit avaavat juoksuväylän Blomqvistille maaliin, joten ECG siirtyi 14 - 0 johtoon.

Seuraavat draivit eivät lähde kummallakaan joukkueella käyntiin, vaan päätyvät lentopotkuihin, vaikka Oulu pääsi hyökkäämään hyvistä kenttäasetelmista #7 Samuli Iso-Möttösen pitkän potkun palautuksen ansiosta. Giants saa vielä neljänneksen loppuun hyökkäysvuoron, mutta joutuu toisen neljänneksen alussa turvautumaan lentopotkuun, ja mikä potku se onkaan! Porvoosta lainalla oleva Lauri Hautala potkaisee yli 50yd ilmassa, ja pallo pomppii vielä parikymmentä jaardia lisää, joten Oulu joutuu aloittamaan syvältä omasta päästä. Tällä kertaa Northern Lights saa kuitenkin juoksun toimimaan, kun kahdella QB sneakilla pelinrakentaja Elias Id etenee uusiin yrityksiin muun joukkueen työntäessä kasaa eteenpäin. Lisäksi kiertopeli (toss) tuntuu toimivan, ja Oulu saa draivilla parit uudet yritykset ja etenee yli puolen kentän. Seuraavaksi ECG:n puolustuksesta heräävät #4 Kaspar Kallas ja #77 Eetu Rantala, ja taklaavat keskushyökkääjän aloituslinjan takana. Myös Johnson Apanishile irtoaa hienosti omasta blokistaan, ja pysäyttää pelinrakentajan juoksuyrityksen. Oulu joutuu jälleen potkaisemaan pallon pois, ja ECG pääsee hyökkäämään.

Giantsin hyökkäysvuoro on jälleen heittopainotteinen, kun Ville Kivisaari ja Jeri Hömppi saavat lyhyet heitot kiinni ja pujottelevat vielä toistakymmentä jaardia lisää. Hömppiä ei meinata saada taklattua, vaan hän kimpoilee vastustajien taklauksista ja pysyy pystyssä edeten yli puoleen kenttään. 2 heittoa Ville Kivisaarelle, ja pallo on jälleen maalissa, touchdown ECG!

Oulun seuraavalla draivilla taitojaan näyttää Jussi Jalkanen, joka taklaa keskushyökkääjän hienosti linjan takana. Lisäksi kolmannella yrityksellä Felix Salonen ajoittaa blitzin täydellisesti, ja taklaa pelinrakentajan linjan takana pakottaen Northern Lightsin potkaisemaan. Lentopotkussa tulee kiire, ja potku jaa lyhyeksi ja matalaksi, jolloin ECG pääsee aloittamaan puolesta kentästä. Lisäksi Oulun pelaajan henkilökohtainen virhe tuo Giantsin hyökkäystä vielä 15 jaardia Oulun maalia kohti. ECG ei kuitenkaan onnistu käyttämään hyviä kenttäasemia hyödykseen, vaan joutuu turvautumaan neljänteen yritykseen. Heittopeli kuitenkin pomppaa Ville Kivisaaren kädestä Oulun puolustajan käsiin, joka heittäytyy nappaamaan syötönkatkon. Harmittavasti Oulun kannalta kyseessä oli neljäs yritys, joten Northern Lightsin hyökkäys aloittaa siitä mistä syötönkatko napattiin, läheltä omaa maalia. Se on aina riski paikka, varsinkin ECG:n kovaa puolustusta vastaan. ECG:n puolustus onkin kivenkova, ja taklaa pallonkantajan maalialueella safetyn arvoisesti.

Neljänneksen loppu alkaa lähestymään, ja Giants saa vielä safetyn jälkeen pallon. Harmittavasti Niko Miettuselle ei pallo vielä tässä vaiheessa iltapäivää kelpaa, vaan parin pudotuksen jälkeen Lauri Hautala joutuu lentopotkaisemaan pallon Oululle. Northern Lightsin draivi etenee aluksi hieman, mutta Eemeli Hassinen nappaa syötönkatkon, ja etenee hyvin pallon kanssa, joten ECG saa vielä alle minuutti ennen taukoa mahdollisuuden kasvattaa johtoaan. Oulun puolustus sortuu jälleen syötön vastaanoton häirintään, joten Giants pääsee aivan maalin tuntumaan. Tällä kertaa Niko Miettunen saa pallon kiinni maalialueella, ja siirtää kotijoukkueen turvallisen tuntuiseen 30 - 0 puoliaikajohtoon.

Kolmas neljännes alkaa Oulun hyökkäyksellä, joka päätyy nopeasti lentopotkuun. Giantsin hyökkäysvuorolla kuljetaan heitoilla ja juoksuilla, Ville Kivisaaren ottaessa pitkän heiton kiinni ja Arttu Blomqvistin juostessa taitavasti lähes maalialueelle saakka. Onni Koponen viimeistelee lyhyellä kiinniotolla maalialueella.

Tulevilla hyökkäysvuoroilla ei kummankaan joukkueen peli toimi, vaan joudutaan turvautumaan lentopotkuihin. Oulun seuraavalla hyökkäysvuorolla päästään etenemään juoksemalla uusiin yrityksiin, ja Sami Mansikkasalo saa slant-kuviota juostessaan pallon kiinni ja etenee hyvin. Kaspar Kallas ja Panu Moilainen ovat kuitenkin juoksupeleissä hereillä, ja pysäyttävät nopeasti Northern Lightsin etenemisen. Jälleen lentopotku, mutta tällä kertaa Giantsin lentopotkun vastaanottaja Eemeli Hassinen räveltää, kun hän antaa pallon pompata maasta, ja ottaa pallon vasta sitten kiinni. Oulun pelaaja on päässyt tällä välin lähelle, ja taklaa Hassisen välittömästi, ja pallo karkaa palauttajan käsistä. Northern Lightsin jokapaikanhöylä Herbin on paikalla, ja peittää pallon, tuoden Oulun hyökkäysvuoron todella lähelle ECG maalia. Giants puolustus on kuitenkin valmistautunut otteluun täydellisesti, ja estää Oulun hyökkäysyritykset. Northern Lights avaa kuitenkin pistetilin field goalilla, peli 36 - 3.

Pelinrakentaja Shay Netterin päivä on pulkassa, ja peliä tulee johtamaan nuori Juulio Vahla. Arttu Blomqvist kantaa hyvin palloa, ja hyvällä pelituulella oleva Ville Kivisaari nappaa Vahlan heiton kiinni, tuoden Giantsin jälleen yli puolen kentän. Tämän jälkeen alkaa Arttu Blomqvist-show, nimittäin ensin Blomqvist tuo pitkällä juoksulla pallon 15 jaardin päähän maalista. Seuraavalla pelillä Vahla heittää swing-kuvion Blomqvistille, joka kikkailee keskikentällä 3 pelaajan nilkat solmuun ja itsensä maaliin, touchdown ECG!

Pelissä ei nähdä enempää maalisuorituksia, vaikka molemmat joukkueet pääsevätkin vielä hyökkäämään. Oulun #7 Samuli Iso-Möttönen palauttaa palloa pitkälle yli puolen kentän, mutta ECG puolustus pysyy vahvana Panu Moilasen ja Väinö Turusen säestämänä. Giantsin draivilla laitahyökkääjille ei maita, ja pallon pudottavat peräjälkeen Niko Miettunen ja Eemeli Hassinen. Northern Lights saa pallon vielä ottelun lopulla, mutta ECG:n Taneli Haimi taklaa pallonkantajan linjan takana viimeistellen hienon Giants-puolustuksen päivän.

Päävalmentaja Mika Eloranta on tyytyväinen ottelun jälkeen: “Lopputulos luonnollisesti ilahduttaa kun pystytään tekemään noin paljon pisteitä ja pitämään vastustajan hyökkäys poissa maalialueelta, hieno peli niin hyökkäykseltä kuin puolustukseltakin. Pelin lopussa pääsimme kierrättämään pelaajia laajalla rintamalla ja jokainen pukeissa ollut pelaaja pääsi pelissä kentälle.”

ECG ottaa siis kauden toisen voittonsa, ja vahvistaa asemiaan runkosarjan kakkospaikalla. Tästä voitosta ei kuitenkaan jäädä nauttimaan pitkään, sillä seuraava ottelu pelataan jo ensi sunnuntaina 7.7 jälleen Myllypurossa, kun vastaan astelee Pirkkala Spartans.

Tänä vuonna rosterissa on riittänyt syvyyttä.  ©Laura Helminen
Tänä vuonna rosterissa on riittänyt syvyyttä. ©Laura Helminen
Arttu Blomqvist hyödyntää linjamiesten tekemät aukot tehokkaasti ja on vaikea taklattava avoimella kentällä. ©Laura Helminen
Arttu Blomqvist hyödyntää linjamiesten tekemät aukot tehokkaasti ja on vaikea taklattava avoimella kentällä. ©Laura Helminen
Ville Kivisaari piti puolustajat kiireisenä koko pelin, Villen kädet olivat varmat ja jalat vikkelät. © Laura Helminen
Ville Kivisaari piti puolustajat kiireisenä koko pelin, Villen kädet olivat varmat ja jalat vikkelät. © Laura Helminen