Giants taisteli sinnikkäästi Saintsia vastaan – loppukiri jäi kesken

Helsinki East City Giants pelasi kauden kotiavauksen sunnuntaina, kun vieraaksi Myllypuroon saapui hallitseva divisioonan mestari Tampere Saints. Molemmat joukkueet voittivat kauden avausottelunsa, joten Myllypuron luonnonnurmella tarjolla oli sarjapisteiden myötä paikka divisioonan piikkipaikalle.

ECG aloitti ottelun hermostuneesti, kun pelinrakentaja Shay Netterin syöttö poltteli keskushyökkääjä Arttu Blomqvistin näpeissä päätyen maahan. Heitto tuomittiin taaksepäin heitetyksi, ja kun Blomqvist peitti pallon pitkällä aloituslinjan takana, oltiinkin jo kaukana uusista yrityksistä. Vaikka laitahyökkääjät Niko Miettunen ja Terho Vainio saivatkin pallon kiinni perättäisillä yrityksillä, jäätiin uusista yrityksistä ja jouduttiin heti turvautumaan Lauri Hautalan lentopotkuun.

Myös Tampere Saintsin liukkaan keskushyökkääjä David Chaves Jimenezin käsissä pallo poltteli, ja hän rähmäsi 22 jaardin juoksun jälkeen pallon nurmen pintaan. Ensimmäisenä pallon päälle ehti Saintsin Kristian Koivisto, joten vierasjoukkueen hyökkäysvuoro jatkui hyvistä kenttäasetelmista. Tampere eteni pelinrakentaja Jessie Robinsin heitoilla ja keskushyökkääjä Jimenezin juoksuilla tehokkaasti, ja laitahyökkääjä Dajon Newell teki ottelun avauspisteet Robinsin heitosta.

Liekö ollut kovasta vastustajasta kiinni, kun seuraavalla ECG:n draivilla laitahyökkääjille ei tahtonut pallo jäädä kiinni, mutta Giantsilla kävi onnenkantamoinen, kun Lauri Hautalan lentopotku jäi lyhyeksi, ja Saintsin pelaaja koski palloon, mutta ei saanut peitettyä sitä. ECG:n Juhana Koukku-Vaahtera oli hereillä, ja peitti pallon, joten ECG pääsi jatkamaan hyökkäysvuoroa puolesta kentästä. Shay Netterin käsi kävi, ja muutamia heittoja myöhemmin oltiinkin jo lähellä Saintsin maalia. Vaati kuitenkin täydet 4 yritystä saada pallo maalialueelle, kun Niko Miettunen otti Netterin heiton kiinni touchdownin arvoisesti.

Saints puolestaan omalla hyökkäysvuorollaan pääsi jälleen puhkomaan kenttää Jimenezin pitkillä juoksuilla, ja neljänneksen vaihtuessa pelinrakentaja Robbins löysi jälleen tarkalla heitolla, juuri ja juuri kulmapuolustaja Juuso Halosen näppien yli, Dajon Newellin juoksemassa kohti maalialueen takakulmaa. 

Toisen neljänneksen osalta ei Giantsin hyökkäyksestä jää kerrottavaa jälkipolville, kun hyökkäysvuorot päättyivät kaksi kertaa lentopotkuun, kerran syötönkatkoon ja kerran pallonmenetyksen aiheuttaneeseen rähmäykseen. Kun Saints vastavuoroisesti teki 2 maalia lisää, siirryttiin puoliajalle vierasjoukkueen tukevassa 7 - 27 johdossa.

Kolmas neljännes näytti alkavan ECG:n osalta hyvin, kun Eemeli Hassinen nyrkkeili pallon palauttaja Newellin käsistä. Potkaisija Lauri Hautala oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja peitti pallon, joten ECG pääsi aloittamaan puoliajan jälkeen jälleen hyökkäyksellä. Ilo jäi kuitenkin lyhyeen, kun Saintsin Juho Angervo katkaisi Shay Netterin syötön ja juoksi pallon maaliin asti. Kun Giantsin seuraavakin hyökkäysvuoro päättyi lentopotkuun, oli valmennuksella paljon pohdittavaa.

Herätys tapahtui puolustuksen ansiosta, kun Porvoon vahvistus Juuso Halonen katkaisi Saints laitahyökkääjän käsien läpi sujahtaneen heiton ja kuljetti pallon aina maalialueelle saakka.

Saints joutui seuraavalla hyökkäysvuorollaan potkaisemaan lentopotkun, ja momentum tuntui kääntyneen, kun ECG sai vihdoin pitkän hyökkäysdraivin. Palloa kuljetettiin pääosin heittäen sekä laitahyökkääjille että keskushyökkääjille, ja draivi päätyi Jeri Hömpin touchdowniin! Näin ECG olikin jo kahden maalin päässä, pelin ollessa 21 - 34. 

Kotijoukkue Giants sai jälleen pallon viimeisen neljänneksen alkuun, mutta tämäkin hyökkäysvuoro päätyi lentopotkuun. Vieraiden pelinrakentaja Jessie Robbins otti Saintsin joukkueen reppuselkään, ja juoksi seuraavalla hyökkäysvuorolla option-pelillä 66 jaardin mittaisen touchdownin. 

Tästä ECG ei enää toipunut, vaan kolmen maalin ero pysyi pelin loppuun saakka. Touchdowneja tehtiin vielä molempien toimesta kahteen kertaan, kun ECG:n puolelta laitahyökkääjät Jeri Hömppi sekä nuori Ville Kivisaari pääsivät kiinniotoillaan tuulettamaan touchdownia. Saintsin maaleista ottelun lopussa vastasi keskushyökkääjä Jimenez, joka juoksi 43 ja 36 jaardin touchdownit. 

ECG:n puolustus ei tuntunut löytävän keinoja Saintsin juoksuhyökkäyksen puolustamiseen, ja siihen varmasti lähdetään seuraavissa treeneissä keskittymään.

"Meidän nuori puolustus taisteli kunniakkaasti, mutta tällä kertaa Saintsin import-pelaajat olivat meille liian kova pala purtavaksi" toteaa päävalmentaja Mika Eloranta joka toimii myös joukkkueen puolustuksen koordinaattorina

Giantsin hyökkäys tuntui toimivan ajoittain, mutta silti usein jouduttiin turvautumaan myös lentopotkuun. Juhannus tulee varmasti pelinrakentaja Netterille hyvään aikaan, onhan hän heittänyt kahdessa ottelussa jo huikeat 116 kertaa. ECG lähtee varmasti tasapainottamaan hyökkäystä, ja treeneissä päästään Arttu Blomqvistin armeijan päätyttyä hiomaan juoksut kohdilleen.

"Hyökkäykseltä niin ikään hyvä taistelu, meidän nuoret U17-ikäiset laitahyökkääjät pistivät kokeneemman Jeri Hömpin kanssa Saintsin puolustuksen tekemään hommia ihan täyden päivätyön verran. Juhannustauko tulee hyvään väliin, saamme varmaan muutaman pelaajan takaisin pelaavaan kokoonpanoon seuraavaan peliin"

ECG lähtee ansaitulle juhannustauolle runkosarjan toiselta sijalta. Seuraavaksi Giants saa vieraita Myllypuroon Oulusta, kun Northern Lights saapuu helsinkiläisjoukkueen vieraaksi 30.6. klo 14.00.

 

ECG #57 Johnson Apanishile oli Saintsin puolustukselle vaikea blokattava

©Tytti Martikainen
ECG #57 Johnson Apanishile oli Saintsin puolustukselle vaikea blokattava ©Tytti Martikainen
Arttu Blomqvist #32 ei ollut helppo taklattava puolustukselle.           

© Tytti Martikainen
Arttu Blomqvist #32 ei ollut helppo taklattava puolustukselle. © Tytti Martikainen