Kultajuhlat Itä-Helsingissä - 14.8.2023

Ennakkosuosikkina finaaliin lähtenyt ECG-Roosters -yhdistelmäjoukkue ei alun tahmeutta hätkähtänyt, vaan otti lopulta hyvinkin selvästi U13 SM-sarjassa SM-kultaa luvuin 44-0. Finaali oli varsinainen Stadin derby, kun Myllypuron Giants-stadiumilla vastaan asettui kolmas helsinkiläisjoukkue, Wolverines. Erittäin pienellä kokoonpanolla koko kauden pelannut Wolverines sai finaaliin puettua vain 11 pelaajaa, mikä teki kuumana kesäpäivänä kiivettävän vuoren vielä korkeammaksi, kun vastakkaisella sivurajalla pelaajia oli lähempänä kolmeakymmentä.

Ottelu alkoi ECG-Roostersin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, kun pelin ensimmäisen hyökkäysvuoron alkutahdeilla Santtu Niemelä (ROO) otti syötönkatkon, joka palautettiin aina maalialueelle asti. Pelin asetelma olikin tämän jälkeen melko selvä, vaikkakin Wolverines pani ansiokkaasti kampoihin ja kuljetti palloa mallikkaasti maata pitkin läpi koko ottelun. Wolverinesin pitkätkin hyökkäysvuorot kuivuivat kuitenkin aina kasaan kovaa ECG-Roosters puolustusta vastaan.

Samanaikaisesti ECG-Roosters onnistui hyökkäysvuoroillaan tehokkaasti.

Erityisesti juoksupeleillä otettiin pitkiä siivuja, avaten täten mahdollisuuden heittää välillä syvään. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiinkin RB Linus Kortesvuo. Pelinrakentajan paikalla nähtiin finaalissa Roosters-taustainen Kari Metsäniemi, joka nousi aloittavaksi pelinrakentajaksi ECG:n Lenni Jortikan loukattua kaksi viikkoa ennen finaalia kätensä. Metsäniemi valittiin ottelussa Roostersin parhaaksi pelaajaksi. Laitahyökkääjistä onnistui finaalissa upeasti Roostersin Rasmus Merivirta ja ECG:n Albert Pentti. Varmaa työtä läpi kauden tehnyt Santtu Niemelä oli myös tänään vahva tekijä.

Linjapelaamisesta on esiin nostettava sekä Roostersin Eero Leitsaro että ECG:n Olli Chen, jotka urakoivat molemmin puolin palloa. Näyttäviä taklauksia ja pelinrakentajalle painetta tuli oikeastaan molemmilta herroilta! Vastustajajoukkueen linjahirmu Sampo Perttilä pysyi käytännössä koko ottelun hanskassa ECG-Roostersin hyökkäyslinjalla. Mies pelasi tosin myös paljon tukimiehenä. Perttilä olikin puolustuksen ykkösnimi Wolverinesillä. Linus Kortesvuo on tällä kaudella juossut karkuun lähes kaikilta vastustajilta, mutta Perttilä pelasti nopeudellaan Wolverines-puolustuksen takaiskuilta lukuisia ja lukuisia kertoja ottelun aikana, juosten erinomaisilla kulmilla Kortesvuon kiinni. Perttilän pelatessa hyökkäyksessä häntä kiusasi vuoroin jo mainitut Chen ja Leitsaro, mutta myös upean kauden molemmin puolin palloa pelannut Juho Kivalo (ECG). Kivalo olikin hyökkäyksen ja puolustuksen ankkuri linjassa.

Harvoin nähdään niin tasapainoista yhdistelmäjoukkuetta kuin nyt nähty Roostersin ja ECG:n kombinaatio. Laitahyökkääjistä valtaosa oli Roostersilta, linjoista valtaosa ECG:ltä. RB:t punaisilta, FB ECG:ltä.

Valmennuksella oli helppo tehtävä löytää voittava kokoonpano ja keskittyä omaan osa-alueeseensa, mikä ei aina juniorijefussa ole mahdollista. Ja kumpikaan joukkue tuskin olisi näin hyvin menestynyt ilman toisen joukkueen panosta.  Kiitokset siis Itä-Helsingistä länteen päin kaudesta 2023 ja yhteistyön voima näkyy varmasti jossain muodossa myös tulevalla kaudella.