Teppo Viljanen ja Henri Kurki kertovat Pop Warner Super Bowlista

Finland Blue Lions matkusti kahdella joukkueella Floridan Orlandoon kansainväliseen junioriturnaukseen. Tähän Pop Warner Super Bowlin turnaukseen osallistui ECG:stä 9 junioria sekä joukkueiden joukkueenjohtaja Henri Kurki sekä takakentän valmentaja Teppo Viljanen.

Suomalaiset osallistuivat U15 ja U13 ikäisten joukkueilla turnaukseen. Kummatkin joukkueet voittivat yhden ottelun turnauksessa, U13 ikäisten ottaessa historiallisesti eurooppalaisena joukkueena voiton meksikolaisesta Pueblasta ja U15 ikäisten voitettua Arabiemiraattien Falconsin.

Teppo Viljanen kommentoi joukkueiden pelejä seuraavasti:

“Lähtökohdat huomioiden, että U13 ei ollut koskaan pelannut 11 vs 11 jefua, niin pelit menivät suhteellisen hyvin. U15 tappioon johtaneet pelit olivat aluksi tasaväkisiä, mutta puoliajan jälkeen ne kääntyivät vastustajalle.
Suomen joukkueiden peleissä näkyi se, että kauden päättymisestä oli kulunut muutama kuukaisi. Tämä näkyi mm. ohi taklauksina.
Lisäksi Suomen joukkueiden perisynti oli läpi koko turnauksen, että kaikkia tilanteita ei pelattu loppuun asti vaan jäätiin “ihastelemaan” kaverin suoritusta vietestä.”

Miten vertaisit Suomen joukkueita vastustajiin?

“Vastustajat olivat pelanneet omissa sarjoissaan potkupelit (puntti ja kick off) Tämä näkyi selvänä erona Suomen joukkueisiin. Toinen selkeä ero oli pelaajien nopeus. Vastustajilla oli muutamia todella nopeita pelaajia.
Lisäksi blitzit olivat suomalaisille uusi asia. Kaikesta huolimatta Suomen joukkueet suoriutuivat hyvin omista peleistään.”

Missä asiassa uskot junioreiden saaneen eniten oppia turnauksessa?

“Meidän pelaajat saivat huomata kuinka tärkeää on nopea pelin lukeminen ja ylipäätään nopeus, että pysyy pelissä mukana. Lisäksi osa joutui kantapään kautta toteamaan kuinka tärkeää on kantaa palloa matalana ja ottaa iskut vastaan hartiasuojilla. Lisäksi blockin poistot pitää tehdä matalana ja jalkojen pitää käydä koko ajan.
11 vs 11 sai suurta kiinnostusts sekä u13 ja u15 keskuudessa. Saattaa olla, että 7 – 7 ja 5 – 5 pelit tuntuvatkin kesällä tynkäpallolta. ?”

Joukkueenjohtaja Henri Kurki kertoo yleisesti turnauksesta:

“Joukkueen matka meni erinomaisesti, ottaen huomioon, että tämä oli ensimmäinen kerta kun tällainen matka Suomesta tehtiin. Järjestäjä sanoi, että uskalsimme rohkeasti hypätä tuntemattomalle matkalle.
Itse uskon, että tähän auttoi pitkä ja onnistunut valmistautuminen.

Muutama loukkaantuminen matkalla tapahtui ja flunssa-aalto alkoi levitä, mutta näistäkin selvittiin.

Isona apuna olivat mukana olleet vanhemmat ja valmentajat.

Matkalta opittiin paljon uutta ja ensi kerralla tiedetään miten tällainen pitkä turnaus matka kannattaa totetuttaa paremmin.

Myös uusia hyviä kansainvälisiä kontakteja tulevaisuuden varalle saatiin.” – Henri Kurki päättää.