Quarterback Coach – Riki Ståhlberg

“Niko pystyy opettamaan minulle esimerkiksi pelinrakentajan tekniikkaa ja käytännön työskentelyä. Minä taas pystyn entisenä puolustuksen valmentajana ja pelaajana kertomaan mitä puolustus pyrkii tekemään Nikoa vastaan ja mitä mikäkin asia puolustuksen toiminnassa tarkoittaa. Linjan pelaamisen ymmärtämisessä Nikolla on parannettavaa.”

“Vaikka pelinrakentajan valmentaminen on haastavaa, niin se on todella mukavaa ja Nikon kanssa on todella hauska tehdä duunia, koska hän laittaa koko sydämensä ja kehonsa työntekoon ja se luo uskoa tulevaan.”

Riki Ståhlbergin oma pelaajaura alkoi vuoden 2004 talvella Wolverinesin juniorijoukkueessa. Epäonnisesti kuitenkin hän loukkasi polvensa aivan kauden 2005 kynnyksellä. Loukkaantumiset häiritsivätkin jatkuvasti Ståhlbergin pelaajauraa Wolverinesissa. Pelaamisen ohella Ståhlbergilla on paljon kokemusta juniorijoukkueiden valmentamisesta. Kaudella 2006 hän valmensi Wolverinesin C- ja D- juniorijoukkueita yhdessä Vantaan Taftin nykyisen päävalmentaja J-P Kuusiston kanssa. Siitä lähtien Ståhlberg toimi eri juniorijoukkeiden valmentajana Wolverinesissa ennen liittymistään ECG:hen kaudelle 2012.

Minkälaista valmentaminen juuri ECG:ssä on?

“ECG:ssä struktuuri on huomattavasti parempi kuin missään muussa joukkueessa missä olen ollut tai nähnyt pelaajana tai valmentajana. Ainoa mikä pääsee lähelle tässä asiassa on Kari Leivojan luotsaama Wolverinesin ryhmä. ECG:ssä on todella mukava valmentaa, valmennusryhmässä voi kysyä muilta ja kertoa omia mielipiteitään. Ryhmässä voi luottaa muihin, mutta valmennusryhmä luo myös haastetta kun on muita tasokkaita valmentajia jotka seuraavat ympärillä mitä tehdään. Tämä onkin kehityksen kannalta erinomainen asia.”

ECG:llä on ollut kaksi viime kautta todella vaikeita. Näetkö ja uskotko että tämä tulee muuttumaan jatkossa?

“Kyllähän jo viime kauden viimeinen peli Hankoa, lohkomme voittajaa vastaan näytti että suunta tulee muuttumaan. Vaikka aina voi jossitella niin viime kaudella oikeastaan kaikkia vastustajia vastaan pärjäsimme hienosti ensimmäisen puoliajan. Meillä ei vain materiaalin kunto riittänyt pelien loppuun saakka. Meillä oli paljon lajille täysin uusia pelaajia, jotka ovat nyt vuoden kokeneempia ja ovat kaikki ovat panostaneet todella paljon töitä tulevan eteen.”

Niko Bredbacka astui ECG:n pelinrakentajan saappaisiin kaudella 2012 kun ECG pelasi 1. divisioonassa. Tuon kauden aikana hän omalla pelillään saavutti itselleen ykköspelinrakentajan paikan. Kuten tiedetään tuo kausi oli erittäin vaikea ECG:lle ja Bredbacka saikin kokea kovia iskuja kauden aikana. Bredbacka on kuitenkin päämääräisesti jatkanut kovaa työntekoa johtaakseen hyökkäyksensä kohti voittoja.

Miten pelillisesti kuvailisit Nikoa pelinrakentajana?

“Teknisesti hyvä, mentaalipuolella on tullut kolhuja, jotka kyllä korjaantuvat kunhan saamme voittoja ja hyvä suorituksia kentällä alle. Niko on erittäin aktiivinen treenaaja ja haluaa jatkuvasti kehittyä. Se tekeekin oman työni helpommaksi Nikon kanssa.

Näetkö Bredbackaa juoksevana pelinrakentajana?

“Bill Parcellsia lainatakseni: If my quarterback runs, I´ll shoot him. En itse henkilökohtaisesti suosi pelinrakentajan juoksemista, mutta tarvittaessa näen Nikon kuitenkin atleettisena pelinrakentajana. Eihän Niko missään nimessä  mikään blazing fast tai option-QB ole, mutta tarvittaessa hän pystyy juoksemaan. Tavoitteena näen ettei Nikon tarvitse juosta jaardiakaan.”

 


Vastaa