Niko Bredbacka – jättiläisten pelinrakentaja

Amerikkalaista jalkapalloa tulevalla kaudella kakkosdivarissa pelaava, Suomen vahnin seura, 1979 perustettu East City Giants, on hyvässä aikataulussa 2013 joukkueen kasaamisen kanssa. Syyskauden harjoituksessa eri treenaajia on käynyt noin kolmisenkymmentä, joista uusia lajin harrastajia kymmenkunta.

Kauden 2013 joukkue tullaan kasaamaan nuoren mutta kokeneen pelinrakentajan, Niko Bredbackan ympärille. Nyt 20-vuotias Bredbacka on aloittanut pallon heittelemisen isän kanssa jo tarhaikäisenä, ja ensimmäisen kerran pelivarusteita on sovitettu päälle Roostersin treeneissä 13-vuotiaana. Toisen ja kolmannen harrastusvuoden tie vei Kim Wikströmin ja Petrus Penkin vetämään nuorten QB-akatemiaan.

Alku-ura katkesi 16-vuotiaana innostuksen ja ajan puutteeseen, mutta uusi kipinä syttyi ECG:n jefukoulun Espoossa tammikuussa 2012 järjestämällä megaleirillä, jolle osallistui n. 60 treenaajaa ympäri maan. Tämän jälkeen Bredbacka on kuulunut joukkueen vakiokalustoon ja pelannut Giantsin U21, sekä edustusjoukkueessa ykkösdivarissa.

Nuori pelinrakentaja joutui kovaan kouluun heti uuden tulemisen ensimmäisenä kautena, sillä nyt kolmatta kautta jefukoulua, ja pääasiallisesti joka vuosi uusien pelaajien varaan rakennetulla rosterilla pelaava joukkue, päätti ilmoittautua kaudelle 2012 ykkösdivariin. ECG:n tietoinen valinta oli, että yhtään vahvistusta kaudelle ei hankita ja se ei voinut olla näkymättä tulostaululla.

 

Vaikka joukkueelle voittoja ei tullutkaan ja amerikanapuja vilisseet vastustajajoukkueet rökittivätkin rumia päätösnumeroita, tilanne ei ole niin synkkä mitä pelkät tulostaulun numerot antavat ymmärtää. Päättynyt kausi antoi hyvän mittarin pelivauhdista niille pelaajille, jotka tulevana kautena ovat päättäneet siirtyä joko omatoimisesti muihin joukkueisiin, tai solmitun farmisopimuksen kautta Porvoo Butchersiin vaahteraliigaan pelaamaan. Kausi 2012 antoi myös hyvän signaalin niille pelaajille jotka eivät kentällä pärjänneet, että jotain on tehty väärin tai jätetty asioita tekemättä.

Niko Bredbackan henkilökohtaisena pelinrakentajavalmentajana toimii Jarkko Nieminen, jonka kokemus antaa hyvät ja riittävät eväät pidemmällekin matkalle. Jarkko Niemisen palkintokaapista löytyy muun muassa neljä kultaista, kaksi hopeista sekä kaksi pronssista mitalia vaahteraliigasta, yksi EM-voitto sekä yksi kakkossija. Pelaajaura 36-vuotiaalla Niemisellä on startannut Espoo Coltsista jo vuonna 1988 ja kokemusta pelinrakentajana 11 vaahteraliigan kauden ajalta on kertynyt Roostersissta, Butchersista sekä Wolverinesista. Valmennuskokemusta ansioluetteloon on kertynyt maajoukkueesta, vaahteraliigasta, divaritasolta sekä akatemiasta. Nieminen pelasi kaudet 2011 ja 2012 ECG:n takakentällä sekä kakkospelinrakentajana.

Bredbacka on omalla panoksellaan tuonut esimerkillisesti Giants-henkeä esille, toimimalla pyyteettömästi yhtenä 7-11 -vuotiaiden pikkujättiläisten valmentajana syksystä 2012 alkaen.

East City Giants pelaa tulevalla kaudella SAJL:n 2.divisioonassa ja ottaa vielä tammikuun ajan uusia harrastajia mukaan kokeilemaan lajia. Jos olet yli 15-vuotias ja tunnet että sinulla on jotain annettavaa tai saatavaa amerikkalaisesta jalkapallosta, yhteyttä voi ottaa sähköpostitse osoitteeseen valmennus(at)ecg.fi. Harrastajan fyysisellä koolla tai pohjakunnolla ei ole merkitystä, jokaiselle löytyy kyllä pelipaikka ja ahkeralla treenaamisella fysiikka saadaan nopeasti myös Giants-standardeihin.

Vastaa