Giantsin kausi jatkuu välierissä

Ottelu alkoi West Coast Vikingsin hyökkäysvuorolla ja ensimmäiset yritykset se etenikin vahvasti. Kun siirryttiin ECG:n kenttäpuolelle sai Giants-puolustus kuitenkin rivinsä tiivistettyä ja onnistui pysäyttämään ensimmäisen driven. Palkinnoksi puolustus sai ansaitut aplodit noin satapäisestä katsomosta ja selvästi hitusen itseluottamusta keltamustien puseroon.

Odotusten mukaisesti kumpikin joukkue hyökkäsi sekä maata pitkin että ilmateitse. Vikings pyrki aavistuksen enemmän juoksemaan ja ECG nojautui jälleen hieman enemmän heittopeliinsä. Nimenomaan pitkillä heittopeleillä ECG pystyikin repimään Vikings-puolustusta läpi ottelun. Ensimmäisen maalin ECG sai kuitenkin juoksupelillä. RB:n paikalle palannut Harri Leskinen murtautui kiertopelissä oikealta läpi puolustuksen. Komea juoksu laitaa pitkin päättyi Leskisen tuuletukseen maalialueella. Edellisessä ottelussa loukkaantunut Asseri Kasari ei pallonkantajana toiminut, mutta esiintyi potkaisijan paikalla ja onnistui toimittamaan pallon haarukkaan lisäpisteyrityksessä: kotijoukkue johtoon 7 – 0.

Hyvän alun siivittämä Giants-puolustus piti pintansa koko ensimmäisen neljänneksen, eikä Vikings saanut kuparistaan rikottua. Vikingsin hallinta tietyissä pisteissä ei konkretisoitunut jatkuvana etenemisenä juoksupelillä. Ajoittain pitkiäkin siivuja tultiin, mutta vastaavasti ECG tukki puolet juoksuista jo aloituslinjan tasalle. Vikings onnistui etenemään myös heittämällä, ei kuitenkaan yhtä tehokkasti kuin ECG omilla hyökkäysvuoroillaan.

Ottelun seuraava maali nähtiin toisella neljänneksellä. Tarina on aiemmista peleistä tuttu: Pete Salovalta syötti pallon vapaana olleelle laitahyökkääjälleen Tommi Känsälälle, joka lisäsi jälleen yhden TD:n ansioluetteloonsa ja samalla ECG:n johdon numeroihin 13 – 0. Vaasalaispuolustus onnistui blokkaamaan lisäpistepotkun. Toisella neljänneksellä Giants yritti myös potkumaalia kun sen hyökkäysvuoro pysähtyi 23 jaardin päähän Vikings-maalista, mutta puolikuntoisen Kasarin potku jäi lyhyeksi.

Aivan ensimmäisen puoliskon lopussa Vikings pääsi vielä hyökkäämään. Se joutui kuitenkin lähtemään melko syvältä omalta kenttäpuoliskoltaan, joten ECG:n ensisijainen tehtävä oli estää kaikkein pisimmät heittoyritykset. Pelikellossa oli enää nelisenkymmentä sekuntia jäljellä, kun ECG:n kauhuksi pelinrakentaja Anssi Viiru onnistui kuin onnistuikin pitkässä heittopelissä vasenta laitaa kiitäneelle Jarno Häivälle. Häivä murtautui koko kentän läpi aina maalin asti – taisi tulla pelille mittaa yli 60 jaardia. Kun Arto Similän lisäpistepotkukin onnistui oli Vaasa kaventanut tilanteeksi 13 – 7 juuri ennen taukoa.

Vikingsin Jarno Häivä (#86) koppaa, ECG:n Olli Kujala (#85) puolustaa. Häivä teki Vaasan ainoan maalin. Kujala saalisti ottelussa yhden syötönkatkon.
Vikingsin Jarno Häivä (#86) koppaa, ECG:n Olli Kujala (#85) puolustaa. Häivä teki Vaasan ainoan maalin. Kujala saalisti ottelussa yhden syötönkatkon.
Linjojen välinen taistelu oli upeata katsottavaa. ECG pystyi vastaamaan Vikingsin haasteeseen sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa, vaikka vaikeuksia ajoittain olikin.
Linjojen välinen taistelu oli upeata katsottavaa. ECG pystyi vastaamaan Vikingsin haasteeseen sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa, vaikka vaikeuksia ajoittain olikin.
Kolmannella neljänneksellä taistelu jatkui armottomana. Puolustus esti vieraiden pisteidenteon, vaikka hetkittäin vaikeaa olikin. Giants onnistui pitämään ennakkoon pelätyn taistelun hyökkäys- ja puolustuslinjojen välillä tasaisena, joka voidaan (toimituksemme) ennakko-odotuksiin nähden laskea ECG:n voitoksi. Osasyynä tähän oli Vaasan kapea, noin parinkymmenen miehen pelaajarinki. ECG:n rosteri oli onneksi täydempi kuin edellisessä ottelussa, joka näkyikin selvästi pirteämpänä pelaamisena kautta linjan.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän alkoi väsymyksen lisäksi myös uskon puute vaivata Vaasalaismiehistöä: ratkaisevaa läpimurtoa ei tapahtunut ja kotijoukkueen johtoasema kesti. Vikings myös syyllistyi ECG:tä useammin rangaistuksiin – mm. puolustuksen paitsioihin, jotka edesauttoivat Giantsin hyökkäyksen etenemistä. Lopulta Vikings ei saanut painettua peliä ECG:n päätyyn, jossa se olisi voinut hakea kavennusta vaikkapa potkumaalilla.

Giants sen sijaan onnistui murtamaan Vikingsin hyvin taistelleen puolustuksen vielä kertaalleen. Kolmannella neljänneksellä Janne Hiitola karkasi – jälleen pitkällä heitolla aivan sivurajan tuntumaan – koko puolustukselta ja kasvatti kotijoukkueen johdoksi 19 – 7. Lisäpistepotku ei onnistunut tälläkään kertaa – eräs ECG:n heikkouksista jo aiemmissakin otteluissa.

Sekä pelaajat että valmennus olivat syystäkin tyytyväisiä. Makeasta voitosta huolimatta jalat tuntuivat pysyvän tukevasti maan pinnalla.
Sekä pelaajat että valmennus olivat syystäkin tyytyväisiä. Makeasta voitosta huolimatta jalat tuntuivat pysyvän tukevasti maan pinnalla.

Vikings ei saanut parasta kirivaihdetta päälle ja ECG:n puolustus onnistui toistuvasti pysäyttämään Vaasalaisten rynnistyksen. Kello kului vääjämättä eikä kavennusmaalia kuulunut; loppuminuuteilla osasta Vikings-miehistöä paistoi jo selvä turhautuminen. Vikingsin viimeinen yrityssarja lähti liikkeelle kun aikaa oli kellossa vain pari minuuttia; nopean maalin tuloksena joukkueen olisi ollut vielä mahdolista yrittää onside-potkua. Giantsin puolustus pelasi kuitenkin jäätävän rauhallisesti ja tämä viimeinen rypistys päättyi Olli Kujalan syötönkatkoon. Aivan ottelun viimeisellä minuutilla sattui ikävä, tahallinen vahingoittamisyritys josta Vikings-pelaajalle tuomittiin 15yds rangaistus ja oikeutettu ulosajo – tätä ei soisi jenkkifudiskentillä nähtävän. Sanottakoon että peli oli muuten siistin oloista vaikka välillä taisteltiin jopa kentän pinnassa.

Kuten niin usein kuluneella kaudella katsojille tarjottiin jälleen tasainen ja sopivasti tapahtumia sisältänyt ottelu. Jälleen kerran ECG:n taistelutahto oli kohdallaan; vierasjoukkue sen sijaan ei tuntunut saavan koneestaan aivan kaikkea irti. Kapea rosteri ja pitkä pelimatka eivät helpottaneet vieraiden tilannetta, mutta miesvajaus ei tunnetusti kelpaa selitykseksi suomalaisessa jenkkifudiksessa. ECG:n kotietu konkretisoitui – Giants esittääkin lämpimät kiitokset tuesta ja kannustuksesta kotiyleisölle. Tunnelma oli kaikin puolin mainio optimaalisen sään ja Mika Laurilan asiantuntevan selostuksen johdosta. Kaiken kruunasi päätuomarin langaton mikrofoniyhteys, joka auttoi katsomoa pysymään jyvällä ottelun kulusta. Tuomarit joutuivat ratkomaan muutamia tiukkojakin tilanteita, mutta Veikko Lamminsalon johtama viisikko selvisi tehtävästään kunnialla.

ECG:n puolustus oli hyvässä iskussa ja liike oli aavistuksen vastustajaa parempaa. Henri Palander (#43) taklaa.
ECG:n puolustus oli hyvässä iskussa ja liike oli aavistuksen vastustajaa parempaa. Henri Palander (#43) taklaa.
Giants esitti useita näyttäviä pitkiä heittopelejä. Janne Hiitola (#91) sinetöi ottelun voittonumerot III neljänneksellä.
Giants esitti useita näyttäviä pitkiä heittopelejä. Janne Hiitola (#91) sinetöi ottelun voittonumerot III neljänneksellä.
Vikingsin puolustus sai aikaan useita säkkejä. Ensi kerran kauden aikana QB Salovallalla oli ajoittan ahdasta.
Vikingsin puolustus sai aikaan useita säkkejä. Ensi kerran kauden aikana QB Salovallalla oli ajoittain ahdasta.
ECG:n valmennustiimi oli syystäkin tyytyväinen joukkeeseensa. “Taistelimme tänään hienosti vaikka molemmilla puolilla palloa oli ajoittain vastoinkäymisiä. Hyvän joukkueen merkki on kyky pelata koko ajan suurella sydämellä, keskittyneesti aivan loppuun asti – ja siinä Me onnistuimme tänään. Pelaajien on syytä olla ylpeitä itsestään tämän esityksen jälkeen.”

Yksi ansaittu voitto Giantsille ja ainakin yksi ottelu lisää. Seuraavassa pelissä vastus kovenee tasaisen varmasti, kun vastaan tulee oman lohkonsa puhtaalla pelillä selvittänyt Pori Bears. Myös kotietu on nyt Bearsilla, joten ennakosuosikin viitta istuu tukevasti Porilaisten harteilla. Giantsin venymiskyky tullaan jälleen punnitsemaan.

Toinen II-divisioonan puolivälieräottelu Hyvinkää Falcons – Jyväskylä Pirates päättyi 19 – 13 (13 – 6). Ottelussa nähtiin huikea loppuratkaisu: vain sekunteja ennen pelin päättymistä Pirates-hyökkäys onnistui pelaamaan pallon maalialueella vapaana olleelle laitahyökkääjälle, joka kuitenkin epäonnistui kiinniotossa. Näin Falconsin johto kesti, ja se kohtaa välieräottelussa Sipoo Bulldogsin.

 


I neljännes
6-0 ECG TD Leskinen
7-0 ECG XP Kasari

II neljännes
13-0 ECG TD Känsälä (Salovalta)
13-6 WCV TD Häivä (Viiru)
13-7 WCV XP Similä

III neljännes
19-7 ECG TD Hiitola

IV neljännes


Kts. kuvia ottelusta ECG:n facebook-sivulta

Vastaa