Vieläko nousujohteisesti pelanneen Giantsin liito jatkuu?

Ennakko: ECG-Vikings 7.8.

Runkosarjan pölyn laskeuduttua voitiin todeta ECG:n sijoittuneen omassa lohkossaan toiseksi. Saldoksi tuli komeat 6 voittoa ja 2 tappiota – tulos oli varmasti parempi kuin moni uskalsi kuvitella. Vikings oli niinikään omassa lohkossaan toinen, recordiksi tuli pienemmällä ottelumäärällä 4-2, kun samassa lohkossa pelannut Rauma joutui luopumaan sarjasta kesken kauden.

Vaasa Vikings tunnetaan kivikovana divarijoukkueena, joskin kuluneen vuosikymmenen aikana seuran taival on ollut melkoista vuoristorataa. Kivikovia pelimiehiä Vikings-nipusta kuitenkin on aina löytynyt – ja löytyy edelleen. Rosterin kapeus ja pelaajarungon vanheneminen ovat tuottaneet päänvaivaa – arkipäivää suomalaisessa amerikkalaisessa jalkapallossa.

Runkosarjassa joukkueet eivät kohdanneet, joten minkäänlaista tuntumaa vastustajan pelitapaan kummallakaan ei ole – poislukien scouting-ponnistelut joista toimituksellamme ei ole täsmällistä tietoa joten jätämme ne sikseen.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina Vaasa West Coast Vikings tahkosi vaahteraliigaa ja lisäksi naisten SM-sarjaa. Viime kaudet seura on ajanut melkoista vuoristorataa: pudottuaan kaudeksi 2004 Vaahteraliigasta II-divisioonaan joukkue voitti kaikki ottelunsa joten nousu I-divisioonaan kävi suorastaan leikiten.

Nousu I-divisioonaan jäi yllättäen Ranskalaiseksi visiitiksi: ei yhtään voittoa kaudella 2005 ja paluu kakkoseen oli edessä.

Tämän putoamisen jälkeen joukkue oli 2006 neljäs ja pelasi itsensä aina finaaliin asti 2007. Täysosuma tuli 2008 jolloin Vikings voitti koko sarjan. Seura ei kuiteknkaan puhjennut uuteen loistoon, vaan runkopelaajien vanhetessa ja pelaajapulan konkretisoituessa kausi 2009 I-divarissa jäi Vaasalta kesken. Tämän johdosta edessä oli paluu II-divariin kaudeksi 2010.

Jäljelle jääneen (nykyisen) pelaajamateriaalin tasosta kertoo jotain se, että heti viime kaudella Vaasa eteni aina II-divisioonan finaaliin asti. Finaalissa Kuopio Steelers oli kuitekin vahvempi. Vaasan veri ei vapise, vaan joukkue pelaa omilla vahvuuksillaan joita ovat Pohjalainen asenne ja kova fyysinen peli.  Tiukoissa paikossa mahdollisesti puuttuva tekniikka korvataan armottomalla jyräämisellä. Tämä ei tarkoita että Vikings olisi täysin toistaitoinen joukkue; etenkin nykyisen sarjatason vaatimuksiin taitoa on varmasti riittävästi.

ECG:n kausi on sujunut ylävireisesti ja nousujohteisesti. Jälkikäteen katsottuna Giantsin otteluohjelma on ollut optimaalinen: vastus ja haasteet ovat pääsääntöisesti nousseet sitä mukaa kun kausi on edennyt, ja ECG:n tuore ryhmä on näihin haasteisiin myös pystynyt vastaamaan. Uuden seuran syksyllä lanseeraama “Nopeammin, Voimakkaammin, Kovempaa…” on alkanut toteuttaa itse itsensä kauden vanhetessa.

Giantsin vastus on koventunut kauden vanhetessa. Jokainen ottelu kokemattomille pelaajille on haaste sinäänsä; erilaiset vastustajat, muodostelmat, omat pelikutsut, vaihtuvat pelipaikat ja muut vastukset ovat jotain sellaista, jota kymmenen kautta pelanneen konkarin on joskus vaikea hahmottaa. Haasteiden kovetessa on myös Giantsin peli parantunut vastaavasti. Joukkue on ylittänyt aina yhä uusia rajapyykkejä: ensimmäinen ottelu, ensimmäinen voitto, ensimmäinen tappio. Pakkovoitto Wolverinesista jotta pelit jatkuisivat runkosarjan jälkeenkin. Tappiottomasti pelanneen Bulldogsin lyöminen erittäin vajaalla miehstöllä valtavan taistelun jälkeen. Toivottavasti saaga jatkuu myös Vaasaa vastaan – sunnuntain ottelu on jälleen yksi entistä suurempi aita ylitettäväksi. Kyseessä on monelle pelimiehelle ensimmäinen “tulos tai ulos”-tilanne koskaan.

Pystyykö edellisessä ottelussa loukkaantunut RB Kasari pelaamaan? Muillekin voidaan laittaa pallo kainaloon, mutta jokaisen pelaajan jalkeille saaminen olisi elintärkeää.
Pystyykö edellisessä ottelussa loukkaantunut RB Kasari pelaamaan? Muillekin voidaan laittaa pallo kainaloon, mutta jokaisen pelaajan jalkeille saaminen olisi elintärkeää.

Giantsien hyökkäyspeli alkoi toimia kauden puolivälissä. Pelinrakentaja Pete Salovalta on onnistunut hyvin ja ECG:n heittopeli on ollut laadukasta - miten 'peli käy' sunnuntaina?
Giantsien hyökkäyspeli alkoi toimia kauden puolivälissä. Pelinrakentaja Pete Salovalta on onnistunut hyvin ja ECG:n heittopeli on ollut laadukasta – miten ‘peli käy’ sunnuntaina?
Giantsin kotietu on tässä ottelussa merkittävämmässä asemassa kuin koskaan tämän kauden aikana. Sekä ECG että Vikings ovat tehneet ja päästäneet pisteitä samaan tahtiin kauden aikana. Kuitenkin vieraissa Vikings on tilastojen valossa pelannut paljon heikommin kuin kotiotteluissa.Onko joukkue pelannut vieraissa heikommalla miehistöllä – ja saako se tähän otteluun parjaan joukkueen mukaan bussiin?

Kuten aiemmissa kahdessa pelissä on ECG:llä jälleen edessä uusi kauden huipennus. Giants-päänahka alkaa viimeisten esitysen valossa olla jo himottua tavaraa, jota Vikings lähtee varmasti motivoituneena tavoittelemaan. Sekä fyysinen että henkinen kantti punnitaan jälleen kerran painavammalla punnuksilla kuin aiemmin – tule katsomaan pystyykö ECG murtamaan Vaasan rintaman vai onko tämä ylitsepääsemätön este. Painotetaan vielä kerran että Vaasalaiset ovat esiintyneet II-divisioonan finaalissa tiuhaan tahtiin (2007, 2008 ja 2010).

Kauden mittaan nähdyistä vastustajista Vikings lienee kaikkein monipuolisin ryhmä, joka hyökkää sekä juosten että heittäen. Fyysinen peli on itsestäänselvyys Vikingsista puhuttaessa. Kokemusta löytyy sopivissa määrin, ja katsojien kannatta pitää silmällä vaikka herroja Nyrhilä ja Viiru. Voi sanoa, että ensimmäistä kertaa kauden aikana ECG:n pelinrakentelu on ennakkoasetelmaltaan heikompaa kuin vastustajan; Anssi Viirulla on ko. pelipaikalla sen verran kausia ja jaardeja takana.

Ennakkoasetelmissa toimituksemme katsoo myös Vikingsin molempien linjojen olevan niskan päällä. Linjoissa käytävän taistelun voittaminen – tai edes tasapeli – olisi ECG:lle ensisijaisen tärkeää mikäli voitosta aiotaan taistella. Paine heittopeleissä tulee olemaan eri luokkaa kuin aiemmin – nähtäväksi jää sotkeeko tämä Giantsin hienosti kulkeneen heittopelin. Taktiikoista vastaava akseli Vasanoja – Viiru on varmasti keksinyt myös muutamia erikoiskeitoksia juuri tätä ottelua silmällä pitäen.


Puolivälierä East City Giants – West Coast Vikings su 7.8. klo 15:00 Velodromilla, Mäkelänkatu 70, 00520 Helsinki
Ilmainen sisäänpääsy – tule huutamaan ECG voittoon!


Vastaa