Koko Giants-joukkueen on venyttävä parhaimpaansa Bearsia vastaan. Rutiinisuoritus ei voittoon tule riittämään.

Ennakko: Bears – ECG 13.8.

Kauden 2011 II-divisioona on edennyt välierävaiheeseen ja vain neljä parasta joukkuetta on jäljellä. ECG kohtaa vierasottelussa Pori Bearsin joka voitti oman lohkonsa puhtaalla pelillä. Esimerkiksi Giantsin puolivälierävastuksen, lohkokakkosen Vaasa Vikingisin Pori voitti runkosarjapeleissä vieraissa 21 – 7 ja kotonaan 33 – 0.

Bearsin joukkue jäi 2010 I-divisioonassa viimeiseksi ja vaikka se olisi sarjajärjestelyjen vuoksi säilyttänyt paikkansa, Porissa katsottiin paremmaksi pudottautua sarjatasoa alemmaksi ja keskittää voimat uuden pelaajasukupolven kasvattamiseen. I-divaripaikka koettiin liian haastavaksi koska pelaajamäärän riittävyydestä ei vanhemman kaartin lopettaessa ollut takuita ja osa joukkeesta olisi ollut verrattain kokematonta. Joukkeessa onkin ilahduttavasti viitisentoista pelaajaa, joiden ikä huitelee parinkympin korvilla.

Kauden aiemmissa otteluissa Bearsin miehistöstä ovat edukseen esiintyneet ainakin keskushyökkääjät Samu Sjövall ja Markus Kivero, jotka ovat olleet erittäin kovassa iskussa. Etenkin kokeneempaa osastoa edustava Kivero on ollut läpi kauden joukkueensa parhaimmistoa. Pelinrakentelusta on vastannut pääosin Tony Sandhu, joka kokeili viime kaudella vaahteraliigavauhtia Crocodilesissa laitahyökkääjän paikalla. Bears pystyy halutessaan tasapainoiseen juoksu- ja heittopeliin ja onkin mielenkiintoista millä aseilla joukke ECG:tä vastaan lähtee pelaamaan.

Valmennuksessa Bears luottaa tällä kaudella kotimaiseen parivaljakkoon: päävalmentajan titteli on annettu konkaritukimies Kimmo Mattilalle joka vastaa pääosin puolustuksesta. Hyökkäyksen koordinaattorina toimii 90-luvun Giantseissa pelannut Teemu Saarinen, jota on avustanut toinenkin ECG:stä tuttu pelimies Harri Mäki-Pesola.

Bearsin puolustus lienee jopa hyökkäystäkin kovempi – siitä osoituksena vain 10 omiin päästettyä pistettä runkosarjan kuudessa ottelussa. Koodinaattori Kimmo Mattila tunnettiin pelaajavuosinaan varsin kovaluisena pelaajana ja tämä varmasti näkyy myös hänen valmentamassaan puolustuksessa. Oletettavasti etenkin Bearsin juoksupuolustus on aggressiivinen ja laadukas. Ainoa joukkue joka on kunnolla haastanut Bearsin puolustuksen on ollut Vikings, eikä Porilaisten takakenttää ole varmasti testattu vielä niin perusteellisesti kuin ECG tulee tekemään.

ECG:n peli on parantunut kauden mittaan jatkuvasti ja voittoputki on venynyt jo kuuden pelin mittaiseksi. Neljän joukkoon sijoittuminen tarkoittaa että kausi on sujunut yli odotusten. ECG:n heittopainotteinen hyökkäys on ollut myrkkyä useille vastustajille, koska enimmäkseen heittäviä joukkueita ei II-divisioonassa ole juuri nähty. Niinpä puolustukset ovat olleet vaikeuksissa Giantsin ilma-asetta vastaan.

Giantsin puolutus on ollut laadukasta ja yritteliästä. Sillä tulee kuitenkin olemaan hikinen iltapäivä Bearsin hyökkäystä vastataan. ECG:n eduksi voidaan laskea se, että kuluneelta kaudelta sillä on takanaan enemmän kovia otteluita kuin Bearsilla. Tämä yhdistettynä aidosti koko joukkueen voimin tapahtuvaan juoksun täyttämiseen ovat Giantsin parhaimmat aseet. Puolustuksen tulisi kuitenkin venyä ja pakottaa Bears virheisiin, joiden johdosta yrityssarjat saataisiin katkaistua. Myös heittopuolustus on toiminut pääsääntöisesti hyvin, syötönkatkoja on tullut enemmän kuin pahoja heittopuolustuksen pettämisiä. Bearsin heittohyökkäyksen pitäisi kuitenkin olla astetta parempaa kuin esimerkiksi Vikingsilla tai Bulldogsilla.

Bears lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina. Sillä on erittäin vakuuttavat tulokset tämän vuoden runkosarjasta, kokenut valmennus ja kotietu puolellaan. Giants ei saa otteluun aivan parasta miehistöään, sillä on edessä ensimmäinen varsinainen matkapeli ja se on joutunut selvästi tiukemmille edellisissä otteluissaan. Giantsin kannalta olennaista olisi pitää ottelu ensin mahdollisimman tasaisena. Myös ensimmäisen maalin merkitys on suuri: jos sen tekee Giants tämä voi aiheuttaa sopivasti painetta Bearsin hyökkäykselle. Eräs kulmakivistä onkin se, onnistuuko ECG aiheuttamaan Bearsin hyökkäykselle epäonnistumisia ja pakottamaan sen virheisiin. Lisäksi heittohyökäyksen täytyy toimia samoin kuin kauden aiemmissa otteluissa – siitä huolimatta että vastassa on kovempi puolustus.

ECG:n täytyy onnistua virheettömästi jotta voittotaisteluun olisi mitään asiaa. Sen vahvuuksia voivat olla täysin muista II-divarijoukkueista poikkeava hyökkäysfilosofia, jollaisesta Bearsin puolustuksella ei ole pelikokemusta kuluvalta kaudelta. Muistettakoon kuitenkin että vielä viime vuonna Bears tahkosi I-divisioonaa, jossa Giantsin käyttämä taktiikka on aivan tavallinen. ECG:n eduksi saattaa koitua myös se, että se on joutunut tiukoille jo kauden aikana – joukkueella on kokemusta vaikeista tilanteista ja sen venymiskykyä on jo testattu. Tosiasia on kuitenkin se, että jos ECG välieräottelun vie ja etenee aina Finaaliin asti, on kyseessä jo melkoinen jymypaukku.


Pori Bears – East City Giants lauantaina 13.8. kello 15:00, Porin Urheilupuisto, tekonurmi


Inhimillisen virheen vuoksi artikkelin julkaisu viivästyi vuorokaudella: julkaisupäivä oli asetettu vääin.
Toimituksemme pahoittelee tapahtunutta.

Vastaa