ECG:n runkosarja puolivälissä, katsaus joukkueen tilanteeseen tällä hetkellä

East City Giants on pelannut nyt neljä ottelua, joka tarkoittaa sitä että puolet joukkueen runkosarjasta on pelattu. Kaikki ottelut ovat tähän mennessä olleet vierasotteluita ja nyt on vuorossa kotiotteluiden aika. Joukkueen pisin reissu oli Kuopioon, jossa kotijoukkue Steelers otti Jättiläisistä voiton 35-0. ECG on voittanut pelaamistaan neljästä otteluista kaksi ja nämä voitot ovat tulleet viime vuoden III-divisoonan joukkueita Mikkeli Bouncersia ja Raisio Oakmenia vastaan. Häviöt taas ovat tulleet Hanko Sun Cityä ja Kuopio Steelersia vastaan, joukkueita jotka olivat myös edellisellä kaudella II-divisoonassa. Voi siis sanoa että sarjanousu näkyi ainakin kauden ensimmäisellä puoliskolla joukkueiden kohdatessa.

Sarjassa tilanne on erittäin mielenkiintoinen. Runkosarjan päätyttyä sarjan voittaja saa itselleen suoran finaalipaikan sekä kotiedun finaaliin, Rautamaljaan. Tässä on selvästi vahvimmin kiinni Kuopio Steelers, joka on voittanut kaikki pelaamansa ottelut ja joka on päästänyt vain 16 pistettä neljässä ottelussa. Runkosarjassa toiseksi ja kolmanneksi sijoittuvat tulevat pelaamaan välieräottelun toiseksi sijoittuneen kotikentällä. Tämä aiheuttaakin erittäin mielenkiintoisen tilanteen sillä joukkueiden pelatessa sarjan ensimmäisellä puoliskolla ristiin ovat Hanko Sun City, Mikkeli Bouncers ja ECG tasapisteissä neljällä pisteellä. Loppukauden kohtaamiset kertovat mitkä kaksi näistä kolmesta joukkueesta selvityvät välierään ja kenen kotikentällä se pelataan! Sarjassa viimeistä sijaa pitää Raisio Oakmen joka on hävinnyt tähän mennessä kaikki pelaamansa 4 otteluaan.

Giants pelaa viime kaudelta tuttua juoksupainotteista peliä, mutta käyttää hyödykseen myös pelinrakentaja Bredbackan heittokättä ja leventynyttä laitahyökkääjäkalustoaan. Viime kaudella joukkue joutui lähinnä turvautumaan laitahyökkääjä Ohto Nygreniin heittopeleissä, mutta tällä kaudella joukkueeseen liittyneet Edi Takolander, Jesper Geitel, Ariel Keisa sekä Simon Enqvist ovat myös päässeet Bredbackan kohteiksi. Pallovarmojen laitahyökkääjien lisääntyminen joukkueessa avaa Giants hyökkäykselle paljon mahdollisuuksia kehittää peliä.
ECG:n keskushyökkääjäryhmitys on kokenut myös muutoksia kun kaksi kolmesta viime kauden keskushyökkääjästä ei enää joukkueessa pelaa. Jaakko Saksa on ainakin toistaiseksi ripustanut hartiasuojat naulaan ja Sami Martikainen pelaa tällä kaudella Rovaniemi Nordmenissa. Giantsissa jatkaa viime kaudellakin hienoja suorituksia esittänyt Alex Harju. Harju on saanut rinnalleen tulokaspelaaja Eero Pietiläisen sekä konkaripelaaja Sam Ryanin, joka näitä kahta nuorempaa on myös valmentanut.

Puolustuksen puolella ECG on päästänyt 4 pelissä 118 pistettä ja tämä on selvästi liikaa. Joukkueessa pelaa puolustuksen puolella paljon kokemattomia pelaajia, joilla kestää hieman sopeutua lajiin sisään. Viime ottelussa Oakmenia vastaan oli nähtävissä jo selkeitä kehityksen merkkejä, kun esimerkiksi tulokaspelaaja DE Nikolas Jussila oli Oakmen hyökkäyksen päänvaivana. ECG:n puolustus on myös viime aikoina saanut vahvistuksina Sami Aallon sekä Jari Mellinin, jotka kummatkin vahvistavat joukkueen tukimiesosastoa. Puolustuksen puolella upeita otteita esittänyt DT Joonas Ilomäki on tällä hetkellä loukkaantuneena ja hänen paluunsa ajankohta on vielä epävarma, mutta toiveissa on että hänet tällä kaudella vielä mustakeltaisissa nähdään! Tuttu nimi ECG:lle ja koko suomijenkkifutikselle Ari Evwaraye on tähän mennessä päässyt edustamaan mustakeltaisia vain yhdessä ottelussa, mutta hänenkin suorituksiaan odotetaan loppukauden aikana.

Joukkueen rosteri on suuri ja lisenssipelaajia joukkueella on melkoisesti, mutta viime peleissä joukkue on saanut riveihinsä n. 25 pelaajaa otteluihin. Valitettavasti joukkueessa on kasaantunut loukkaantumisia ja muita poissaoloja, mutta ison rosterin etuna on ollut se että joukkue on aina saanut tilalle nostettua hyviä pelimiehiä taistelemaan joukkueen eteen.

Haastattelimme myös joukkueen päävalmentaja Samuel Orvomaata. Lue Orvomaan kattavat kommentit alta!

Päävalmentaja Orvomaa, miten joukkueen kausi on mennyt tähän asti?

“Joukkueen kausi on mennyt aavistuksen alavireisesti. Vähintään kolmea voittoa odotimme tässä vaiheessa, mutta 2-2 record ei ole mahdoton. Sen verran on ristiin mennyt, että toinen ja kolmas sija ovat kolikkona ilmassa pyörimässä, ottajia olisi Giants, Bouncers ja Sun City. Harmillisesti ykkössijan ja näin ollen ylimääräisen lepoviikon on saamassa Kuopio, joka on voittanut kaikki ottelunsa kohtalaisen selvästi. Harmillisesti vain siksi, ettei se joukkue ole ECG. Minusta kuitenkin kaikki joukkueet ovat täysin voitettavissa, mikä tekee toisesta kierroksesta erittäin mielenkiintoisen, koska uskon ainakin Hangon ja Mikkelin kokevan samoin. Raisiolle hatunnosto kovasta tsempistä pienellä rosterilla, mutta jos ei peleihin saada lisää miehiä, voi voitot olla tiukassa. Kyllä sielläkin ainekset on yllättää muut joukkueet.”

Onko joukkue kokenut rosterissa merkittäviä muutoksia suuntaan tai toiseen?

“Muutoksia on ollut, eikä pelkästään parempaan. Käsittämätön epäonni on loukkaantumisissa ollut – kaikki pieneltäkin vaikuttaneet vammat ovat vieneet pelaajia lasarettiin viikoiksi, jopa loppukaudeksi. Jo ennen kautta menetimme luppavat tulokkaat, Turkka Taipaleen ja Sami Kukkosen, sitten ensimmäisessä ottelussa Ville Saarenkedon aloittavasta OL:stä. Aloittava RB Alex Harju oli sivussa viikkoja, kuten RB Eero Pietiäinenkin. Bäkkipuolella koko talven ja kevään sivussa oli Sam Ryan. DL:ssä on nyt sivussa Eeli Kaasinen, joka ei ehtinyt vielä tänä vuonna pelaamaan yhtään ottelua ennen loukkaantumistaan ja Joonas Ilomäki, joka dominoi pelaamissaan otteluissa. OL-jättimme Aki Aho pelasi puolikuntoisena muutaman ottelun, mutta on nyt ollut sivussa. Aloittava LB Niko Karhu menetettiin muutaman ottelun jälkeen loppukaudeksi. Lisäksi tietysti normaalit viikon, kahden poissaolot lomakautena tai pikkuvammoista.

Se synkistelyistä, on paljon hyvääkin. saimme muutaman lisäpelaajan puolustukseen Jari Mellinin ja Sami Aallon muodossa – kokeneita pelimiehiä kumpikin. Lisäksi juuri ennen kautta “Jysky” Rantala liittyi mukaan, tuoden syvyyttä ja vaihtoehtoja monelle pelipaikalle. En voi korostaa tarpeeksi, kuinka hienoa on, että on pelaaja, jonka voi heittää lähes mille tahansa pelipaikalle paikkaamaan laadukkaasti. Lisäksi mainittakoon Timi Suovuo, joka lajille uutena pelaajana on pelannut laadukkaasti takakentällä alusta lähtien. Tiesimme myös OL Tapio Rosengrenin palaavan ruotuun heinäkuun alussa ja “Roose” aloittikin Raisiota vastaan vasempana guardina.

Samuel Orvomaa
ECG:n päävalmentaja Samuel Orvomaa

Paljon on siis tapahtunut, mutta onneksi syvyyttä on ollut. Vielä tulee sattumaan ja tapahtumaan, toivottavasti meille vähemmän kuin tähän asti – toisaalta tiedostan, että olemme välttyneet niiltä todella vakavilta vammoilta. Terveisiä ja maksimaalisia paranemisia koko Jättiläisperheeltä Hankoon Mikael Björkqvistille.”

Mitä odotat runkosarjan toisesta puolikkaasta ja miten näet että joukkue onnistuu kääntämään hävityt ottelut voitokkaiksi seuraavissa kohtaamisissa Hangon sekä Kuopion kanssa?

“Tätä tuli jo vähän pohdittua tuossa aiemminkin. Tähtäämme kuuteen voittoon runkosarjan lopussa. Ei kai muuta voi näillä peliesityksillä sanoa. Olin poissa Kuopiota vastaan ja kyllähän hyökkäysjaardimme ensimmäisessä ottelussa kertoivat, että numerot eivät aivan täysin vastanneet pelitilanteita. Me olemme nähneet heidät nyt kertaalleen ja uskon pystyvämme tekemään tarvittavat neljä-viisi maalia heitä vastaan taistellaksemme voitosta. Vastaavasti puolustus tietää, mitä tuleman pitää – enää tarvitsee se pysäyttää.

Hanko voitti meidät fysiikallaan. Olivat isompia ja vahvempia linjoissa. Sopeutuksemme tekivät tehtävänsä ja saimme tehtyä kolme maalia toisella puoliajalla, nyt pystynemme alusta asti haastamaan ainakin heidän puolustuksensa. Juoksupuolustuksessamme on suurin parannus tehtävä Hankoa vastaan. Se parani jo Raisiossa, mutta enemmän vielä on tapahduttava, jotta saadaan suurin osa draiveista pysäytettyä.

Lisäksi muistutan, että pelasimme erittäin tiukan ottelun Mikkeliä vastaan, joten mikään itsestäänselvyys ei voitto heistä todellakaan ole. Senhän osoitti jo viime vuoden Tinamaljakin. Raisiollakin on enemmän annettavaa kuin eilen näimme. Neljä tiukkaa ottelua tulossa siis, toivon meidän saavan jalkeille yhtä hyvät tai paremmat rosterit, kuin tähänastisissa otteluissa on nähty.”